Parama dėkojame




Vietinės kainos medžiotojus gena pas kaimynus

Lietuvos pietinių rajonų gyventojų poreikis pasižvalgyti ir apsipirkti patrauklesnes kainas siūlančiose Lenkijos parduotuvėse žinomas jau senokai. Pastaraisiais metais, Lietuvoje įvedus eurą, jis tik įgavo platesnį mastą. Žurnalas „Medžiotojas ir meškeriotojas“ pasidomėjo, kaip ši tendencija paveikė gan siauros specializacijos prekių – medžioklinės amunicijos – vartotojų rinką. Pasirodo, į Lenkiją vilioja ne tik pigesnės maisto prekės, gerą (arba tokią pat, tačiau patrauklesnėmis kainomis) medžioklinę amuniciją ten suranda ir Lietuvos medžiotojai bei žvejai.

Artimiausia medžioklės prekių ir amunicijos parduotuvė, kur užtinkame pirkėjus iš Lietuvos, yra Suvalkuose. Ši parduotuvė dėl nedidelio atstumo, patogaus susisiekimo, ganėtinai plataus asortimento tapo patraukliu Lietuvos medžiotojų traukos objektu.

Pasak Petro Bremerskio (Piotr Bremerski), ginklų ir amunicijos parduotuvės „Lešny Rynek“ Suvalkuose savininko, pagrindiniai joje siūlomų prekių pirkėjai – vietiniai Suvalkų ir Seinų medžiotojai – lenkai ir lietuviai. Atvykstantieji iš Lietuvos sudaro apie 10–15 % pirkėjų. Nors atvykėliai iš Lietuvos į kiekybinę pirkėjų daugumą nepretenduoja, tačiau jų perkamų prekių dalis reikšminga, nes pirkinių krepšelis solidesnis. Lietuvos medžiotojai dažniau perka brangesnes ar retesnes prekės, kurių vietos medžiotojai jau yra įsigiję.

Dalis parduodamos amunicijos prekių ženklų Lietuvoje beveik nežinomi, mūsų rinkoje jų nėra, Lietuvos pirkėjai jomis tik domisi, perka rečiau. Kita dalis – puikiai Lietuvos medžiotojams pažįstami ginklai ir medžioklinė amunicija. Lietuvos medžiotojai šias prekes renkasi dėl patrauklesnės kainos, kadangi galima lengvai palyginti, kiek tas pats daiktas kainuoja Lietuvoje ir Lenkijoje. Kaip ir kitų prekių, taip ir medžioklės reikmenų rinka Lenkijoje žymiai didesnė, todėl veikia vadinamoji mąsto ekonomija, be to, pirkėjams iš Lietuvos palankus zloto ir euro santykis. Galima apibendrinti, kad 5 % sutaupoma visada, 5–20 % – dažnai, bet galima surasti ir prekių, kai taupoma keliasdešimt procentų (išsamesnis kai kurių prekių kainų Lietuvoje ir Lenkijoje palyginimas žurnale „Medžiotojas ir meškeriotojas“ Nr. 3).

Evaldo Dainausko, Alytaus medžiotojų ir žvejų draugijos pirmininko, teigimu, mūsų medžiotojams Lenkijos specializuotos medžioklės ir žūklės parduotuvės patrauklios dėl kelių priežasčių. Jose galima nusipirkti tai, kuo dar neprekiaujama mūsiškėse – didesnis pasirinkimas medžioklei skirtų drabužių, šaudmenų, ypač graižtviniams šautuvams, optinių taikiklių. Žvejams taip pat– platesnis asortimentas ir drabužių, ir žūklės reikmenų. „Be to, mūsų medžiotojus tenkino ir dabar tenkina Lenkijos prekeivių lankstumas. Tarkim, perkant drabužius medžioklei ar žūklei, Lenkijos prekeiviai nedvejodami sukomplektuos pagal matmenis tau tinkančias kelnes ir striukę, vieną paimdami iš vieno, kitą iš kito komplekto. Iš mūsiškių prekybininkų tokio požiūrio į pirkėją retai sulauksi. Na ir žinoma – kainos! Kainos Lenkijos parduotuvėse kartais vos ne per pus mažesnės negu mūsuose“, – pasakoja E. Dainauskas.

Kadangi mūsų šalies gyventojai ginklų parduotuvėse Lenkijoje nors ir dažni, tačiau tik svečiai, objektyviau savo parduotuvių asortimentą gali įvertinti vietos medžiotojai, kurie jose lankosi daugelį metų. Pasak Jurgio Uzdilos, Suvalkuose gyvenančio lietuvio medžiotojo, – parduotuvė parduotuvei nelygu. Suvalkuose esanti – jiems labai paranki. Panašaus prekių asortimento ginklų parduotuvių arčiausiai galima rasti Olštyne ir Varšuvoje. Aplinkiniuose rajonuose – Gižycke, Elke, net Belostoke – ginklų parduotuvės smulkesnės ir pasirinkimas kuklesnis, todėl Suvalkų parduotuvė yra dažna visos vaivadijos medžiotojų susitikimų vieta. Lenkijos lietuviui neretai pasitaiko joje sutikti ir iš Lietuvos pasižvalgyti, įsigyti prekių atvykusių medžiotojų.

„Jei teiraujasi, ką manau apie vieną ar kitą medžioklės reikmenį, kurį galima Suvalkuose nusipirkti, mielai patariu. Kiek tenka girdėti iš apsilankiusiųjų, Lenkijos medžioklinės amunicijos parduotuvės vieniems būna atradimas, kitiems, kurie jose lankosi jau dešimtmetį, kaip ir vietiniams – beveik susitikimo vietos“, – juokavo J. Uzdila.

Atvira Europos Sąjungos šalims tarpusavio rinka – akivaizdus privalumas. Kad tuo įsitikintume, užtenka suskaičiuoti savo piniginės ir šovininės turinį bei pasirinkti, kurios šalies parduotuvėje šiandien apsipirkti naudingiau.

Artūras Mankevičius, žurnalo „Medžiotojas ir meškeriotojas“ vyriausiasis redaktorius

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode